Rödbetan härstammar från området kring Medelhavet och har funnits så långt tillbaka som 2000 f.Kr.
Det finns olika typer av betor: rödbeta, gulbeta, vitbeta och polkabeta. Vi ska titta på de röda betorna som är de mest hälsosammaste i familjen.
Jag misstänker att många undviker att använda råa rödbetor eftersom de är lite puliga att hålla på med, koka och skala ... men butikens glasburkar med inlagda rödbetor – eller ens de som redan kokta förkokta – kan inte ens att mäta sig i smak med en rätt som är lagad från scratch på råa rödbetor!
Rödbetan är inte bara en delikatess, den är nyttig också. De hjälper dig bland annat att få ett bättre immunförsvar, mycket antioxidanter, sänkt blodtryck och hjälper med kroppens detox.
När man lagar rödbeta finns det mängder av knep som man kan ta till för att skala, koka, bli av med fläckar på händerna och så vidare… så här kan du göra med rödbetor!
Väj rätt från början
Oavsett vad jag vill laga med rödbeta så väljer jag noga i affären. Några av de saker jag kolla när jag handlar är:
Ser betan fräsch ut utan konstiga märken på skalet? Känns betan hård och fast? Är bladen fräscha och krispiga? Har alla betorna samma ungefärliga storlek så de kan tillagas på lika lång tid?
Skala rödbeta
Det finns två sätt att skala rödbetor. Använd plasthandskar, skölj dem, spar och återanvänd dem. Det spelar ingen roll om de är fläckiga.
Metod 1 – bra om du bara ska koka betorna
Detta är det enklaste sättet att skala en rödbeta. Skölj rödbetan och koka den med skalet. Skär av blasten men lämna ca 4 cm. Släng inte blasten den kan du göra mycket gott med!
Koka betorna i en stor kastrull med vatten tills de är mjuka men inte ramlar isär. Låt dem svalna tills man kan ta på dem. Skalet är väldigt tunt och sitter ganska löst efter att de kokats. Sätt på den plasthandskar. Sedan kan du antingen få bort skalet genom att gnugga med en pappershandduk på betan, men det är lätt att bara gnugga lite med fingrarna för att ta bort skalet på rödbetan.
Metod 2 – bra om du ska rosta de råa betorna i ugn
Passa på att täcka av om du har en bänkskiva i trä, så du inte får fläckar. På med plasthandskar. Skär bort blasten. Skölj betan och använd en vass skalkniv att skala med, men mycket tunt. Ibland gör jag det under vatten i diskho, ibland inte. Det beror på, men ta inte bort för mycket av skalet, då förlorar betorna för mycket saft som är så gott!
Skulle du ändå få fläckar på händerna eller på skärbrädan, så tar du bort dem genom matt gnida in händerna med färsk citronsaft i några sekunder och sedan tvätta händerna som vanligt. På bänkskiva eller skärbräda av trä strö du salt på fläcken och skrubbar ett tag. Skölj och tvätta av.
Vad gör jag med blasten?
Jag är så glad för att de mer medvetna matentusiasterna går alltmer ’back to basic’. Man slänger mindre mat och fantasifulla rätter komponeras med ingredienser som ofta slängdes bort, som till exempel rödbetans gröna blast.
Blasten innehåller mängder av hälsa! mycket vitamin A och C, antioxidanter, antiinflammatoriska- och detox-egenskaper och minskar risken för att utveckla hjärt/kärlsjukdomar och stroke.
Tips: Sautera bladen med fänkål och vitlök, laga rödbetssoppa, använd istället för exempelvis spenat och mangold, ät råa i sallad eller pressa till juice.
Comentarios