Över 2 miljarder asiater kan inte ha fel!
I Thailand, Vietnam, Kina, Korea, Japan – överallt i Asien äter man med glädje TOFU! Men jag har upptäckt att många västerlänningar inte gillar tofu och det är förstås ok. Men jag tycker det är synd. Anledningarna är många.
Tofu eller kött?
Dels så är tofu en suverän ersättning till kött. Beroende på hur du gör med tofun – ibland märker inte en person att de äter tofu och inte kyckling, eller att man kan steka tofun i tunna skivor och med rätt teknik och kryddor få den att smaka som bacon – om man nu vill det.
Tofun är mångsidig.
Man kan göra så otroligt mycket med tofu… och tofu är en rik proteinkälla innehåller många olika B-vitaminer, järn och kalcium. (Förresten, du behöver inte så mycket protein som de alltid tutar i dig. I västerlandet har vi ett proteinöverflöd medan barnen i Afrika har uppblåsta magar och proteinunderskott. Men det tar vi mer om en annan gång… )
Tofu – vad och hur?
Tofu är en bönost som görs av sojabönor, man gör liksom en sojabönsmassa som formpressas till bitar. Men tänk på naturell mjukost. Den är också ganska andefattig i smaken om man inte kryddar den för söta eller salta rätter.
Tofu finns i många varianter från naturell silken, mjuk tofu att använda till att göra vegansk ost eller såser med, extra fast tofu, även den naturell. Och då pratar men förstås om konsistensen. Extra fast tofu passar mycket bra för att till exempel steka.
Ännu mer tofu…
Tofu finns också i redan kryddade varianter som alspånsrökt tofu, eller örtmarinerad eller redan förfriterad tofu, klar att användas eller som fast tempeh, som också kan stekas eller grillas. Man kan också hitta olika tofuröror som skagen eller curry till exempel och andra produkter som innehåller tofu, till exempel olika ostar, ”köttiga” smörgåspålägg, burgare m.m.
Svensk tofu, tack!
Det mesta av tofun är fortfarande importerat, i alla fall de flesta kringprodukterna som innehåller tofu, men i Vallentuna ligger YiPin, en lite svensk tofufabrik. Jag tycker deras tofu är jättegod och den är dessutom inte till för att långlagras i evighet. Sista datum står på förpackningen (brukar räcka sådär oöppnat i flera veckor ändå) och på något sätt känns det bättre och i alla fal nyttigare än den gråa tofun som inte står i kylen utan på asiatiska hyllan som går ut om något år eller två och smakar noll.
Mer om tofu!
Jag kommer så småningom att sammanställa ett lite häfte om bara tofu. Hur man marinerar, stekar, ugnsbakar, kryddar, men under tiden får du kolla lite i mina recept eller googla runt på nätet.
コメント